Vårt Lymfsystem

Lymfsystemet är vårt reningsverk och trots att det har så stor betydelse för vår hälsa så glöms det oftast bort. Det är kroppens avfallstransport från vävnader och mjukdelar och en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Ett bra lymfflöde ger starka, smidiga muskler och leder, elastisk bindväv och en frisk kropp.

Om lymfsystemet inte fungerar optimalt så kan det dels innebära att lymfvätskan inte renas som den ska från bakterier, virus, andra skadliga mikrober och avfallsprodukter. Det kan även innebära att lymfvätskan inte sugs upp, vilket leder till vätskeansamlingar i kroppen som kan orsaka svullnad och ömhet. Det kan även bildas fibroser/celluliter vilket är en förtätning av fettväven som bildas när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop som gör att flödet försämras ytterligare.


.

Symtom på trögt lymfa och olika tillstånd

Primärt lymfödem betyder att det finns en medfödd underfunktion i lymfsystemet. Det kan utvecklas vid en skada, infektion, trauma, hormonella förändringar. Man kan födas med primärt lymfödem men det kan också utvecklas i puberteten, vid graviditet eller klimakteriet. Kärlmissbildningar och genetiska sjukdomar är ibland orsaken till att primärt lymfödem utvecklas. En av 6.000 personer föds med primärt lymfödem.

Sekundärt lymfödem kan utvecklas vid kirurgi, strålbehandling, olycksfall och/eller av orsaker som förstör lymfnoder eller lymfkärl. Det kan ta flera år, i några fall flera decennier, innan lymfödemet ger sig till känna.

Lipolymfödem. Personer med lipödem kan utveckla lymfödem om fettcellsförändringarna påverkar lymfsystemets motorik



Symtom

  • Tung i kroppen
  • Dålig blodcirkulation
  • Spänningar i nacken
  • Oförklarlig värk i kroppen
  • Sömnproblem
  • Svullen på vissa ställen av kroppen
  • Yrsel och huvudvärk
  • Ofta återkommande förkylningar/infektioner
  • Domningar i fingrar
  • Celluliter
  • Problem med bihålor
  • Stress och oro i kroppen
  • Svullna lymfkörtlar
  • Lätt frusen

Att tänka på

Så kan du rena och stödja lymfsystemet

Lymfmassage 

Är något som man kan göra själv hemma som en daglig rutin, för att hjälpa flödet att röra sig i rätt riktning. Det är en mjukare taktil massage, som man gör genom lätta och långa strykningar över hela kroppen som går i riktning mot ljumskarna, armhålorna och bröstbenet där vi har ansamlingar av lymfknutor. Även Cryobehandling med specifika rörelser är bra för dig med trögt flöde.

Torrborstning

Är ett klassiskt sätt för att få igång cirkulationen och lymfflödet. Det hjälper även till att avlägsna döda hudceller så att kroppen lättare kan avlägsna avfall den vägen. Se till att du använder en borste tillverkad av naturhår ämnad för torrborstning.

Motion

Promenader och speciellt att hoppa på studsmatta eller med hopprep hjälper lymfflödet att röra på sig.

Djupandning 

Djupandning är ett effektiv redskap för att stödja lymfsystemet eftersom andningen är helt avgörande för lymfan. Genom djupandning syresätts kroppen bättre och hjälper flödet.

Bastubad 

Basta stödjer kroppens reningssystem och får igång cirkulationen. När man bastar så svettas man ut toxiner, vilket reducerar slagg och skräp i lymfan och resten av kroppen. Infraröd bastu är även att rekommendera.

Duscha varmt/kallt

Detta gör så att lymfknutorna drar ihop sig av det kalla och utvidgar sig av varma vattnet. Det hjälper cirkulationen och får lymfan att röra på sig.

Cryobehandling är en bra kylande behandling för dåligt flöde i lymfan.

Varma bad 

Varma bad sätter igång cirkulationen och därmed även lymfan. Det hjälper kroppens reningssystem. Genom att tillsätta Epsomsalt eller Döda havet salt blir badet ännu mer effektivt.

Örter 

Örter så som maskros, astragalus, echinacea och ringblomma, är exempel på örter som länge använts traditionellt för att rena lymfan så att avfallet lättare kan lämna kroppen. Dessa örter, speciellt maskros hjälper även till att driva ut överskottsvätska som lagrats i kroppen.

Hälsosam kost 

Med fokus på antiinflammatorisk kost, främjar kroppens friska processer. Ju mer näringsrik och ren din kost är, ju mindre kemikalier får du i dig och desto bättre kommer ditt lymfsystem att fungera.

Vatten 

Vatten i tillräckliga mängder har stor betydelse för ett välfungerande lymfsystem, eftersom lymfflödet försämras när man blir uttorkad.